Rīgas ostā atklāts terminālis „Riga fertilizer terminal”

18.12.2013

AAS «Vienotā ķīmijas kompānija «URALHIM»» un SIA «RĪGAS TIRDZNIECĪBAS OSTA» (RTO) paziņo par beramo minerālmēslu pārkraušanas un īslaicīgas uzglabāšanas termināļa – „Riga fertilizer terminal” – būvniecības pabeigšanu un atklāšanu Rīgas ostā.

Terminālis ir projektēts un uzbūvēts kompānijas «URALHIM» un SIA «RĪGAS TIRDZNIECĪBAS OSTA» kopīgi īstenota projekta ietvaros. Vienošanās starp kompānijām tika noslēgta 2009. gadā. Tika izveidots kopuzņēmums – SIA «Riga fertilizer terminal», kurā 51% pieder holdingam «URALHIM» un 49% – RTO. Kopējais projekta investīciju apjoms ir vairāk nekā 60 milj. eiro. Termināļa pirmās kārtas jauda – 2 milj. tonnu gadā.

Dmitrijs Mazepins, AAS «Vienotā ķīmijas kompānija «URALHIM»» direktoru padomes priekšsēdētājs:

«Termināļa būvniecība kļuva par divu valstu – Krievijas un Latvijas – veiksmīgas sadarbības spilgtu piemēru realizējot liela mēroga infrastruktūras projektu mūsdienīgā līmenī samērā īsā laikā . Kompānijas «URALHIM» darbība Latvijā neaprobežojas tikai ar biznesu. Pēdējo divu gadu laikā vairāk nekā 260 tūkstošu eiro esam novirzījuši bērnu programmu atbalstam, sniedzot palīdzību Rīgas skolām un sadarbojoties ar vienu no lielākajiem Latvijas labdarības fondiem, finansējot smagi slimu bērnu ārstēšanu. Ne pirmo gadu mēs atbalstām arī virkni projektu kultūras jomā.»

Ralfs Kļaviņš, SIA « RĪGAS TIRDZNIECĪBAS OSTA» valdes priekšsēdētājs:

««Riga fertilizer terminal» -- viens no nedaudzajiem termināļiem Rīgas ostā, kurā tiks pārkrauta kravu īpašnieka produkcija. Tas ir būtisks faktors cenas veidošanas politikai un ekonomikai kopumā. Tiešās piegādes no ražotāja uz tam piederošu termināli ievērojami saīsinās kravu piegādes laiku līdz to galīgajiem saņēmējiem. Kuģi ar minerālmēsliem no Rīgas dosies uz Dienvidameriku, Ķīnu, Indiju, Eiropu, Austrāliju un daudzām citām valstīm.»

Dmitrijs Koņajevs, AAS «Vienotā ķīmijas kompānija «URALHIM»» ģenerāldirektors:

«Patlaban kompānija «URALHIM» ir globāls spēlētājs pasaules minerālmēslu tirgū, kas piegādā produkciju uz vairāk nekā 60 valstīm. Produkcijas piegāde tiek īstenota pa jūru, tādēļ termināļa atklāšana ļaus nostiprināt kompānijas pozīcijas starptautiskajā tirgū, optimizēt loģistikas plūsmas, samazināt transporta izmaksas, elastīgāk apmierināt patērētāju prasības. Vienlaikus termināļa darbība palielinās Latvijas budžeta ieņēmumus un veicinās jaunu darbavietu izveidi. Mūsuprāt, jaunais loģistikas objekts nostiprinās Rīgas kā lielas Eiropas ostas pozīcijas, veicinās pilsētas kā svarīga Ziemeļeiropas tranzītmezgla attīstību».

Terminālis ir uzbūvēts, izmantojot modernākās un ekoloģiski tīrākās tehnoloģijas un materiālus, un atbilst stingrākajām Eiropas Savienības drošības un ietekmes uz apkārtējo vidi prasībām. Visas kravu apstrādes operācijas „Riga fertilizer terminal” tiek veiktas no apkārtējās vides pilnībā slēgtā sistēmā.

Uzziņas informācija:

AAS «Vienotā ķīmijas kompānija «URALHIM»» — viena no lielākajām kompānijām slāpekļa un fosfora minerālmēslu tirgū Krievijas Federācijā un NVS, kuras rīcībā ir jaudas, kas ļauj saražot vairāk nekā 2,5 miljonus tonnu amonija salpetra, 2,8 miljonus tonnu amonjaka, 0,8 miljonus tonnu mono- un diamonija fosfāta, 0,8 miljonus tonnu komplekso minerālmēslu, 1,2 miljonus tonnu karbamīda gadā. AAS «Vienotā ķīmijas kompānija «URALHIM»» ieņem otro vietu pasaulē un pirmo vietu Krievijā pēc amonija salpetra ražošanas apjomiem. AAS «Vienotā ķīmijas kompānija «URALHIM»» galveno ražošanas aktīvu sastāvā ietilpst filiāle «Azot», Berezņiki, Permas novads; AAS «Miņeraļnije udobreņija», Perma; AAS «Kirovočepeckas ķīmiskā kombināta minerālmēslu rūpnīca», Kirovočepecka, Kirovas apgabals; AAS «Voskresenskije miņeraļnije udobreņija », Voskresenska, Maskavas apgabals.

SIA «RĪGAS TIRDZNIECĪBAS OSTA» – nozīmīgākais ostas aktīvu un transporta pakalpojumu uzņēmumu investors, attīstītājs un operators Latvijas Republikā.

RTO ietilpst četras uzņēmējdarbības vienības. Tās sniedz dažādus pakalpojumus, kas ietver stividordardarbību, termināļu darbību, dzelzceļa kravu pārvadājumus un ekspedēšanu, infrastruktūras un inženierkomunikāciju vadību Rīgas ostas teritorijā.

2012. gadā RTO uzņēmumu apkalpoto kravu apjoms: termināļu operācijas (11,4 milj. tonnu), dzelzceļa pārvadājumi (12,1 milj. tonnu), ekspedēšanas pakalpojumi (11,3 milj. tonnu). 2012. gadā RTO uzņēmumu konsolidētais apgrozījums sasniedza 150 milj. latu.

Atpakaļ